2009-05-01 13:40:06• hírek • Gozner Gertrud

Szülőföld képekben

Április 30.-tól tekinthetők meg a szatmári születésű művész festményei. A megnyitón beszédet mondott Gergely Csaba, a "Szatmári Alkotóház" Képzőművészek Egyesületének elnöke és dr. Enyedi István orgonista.

Gergely Csabától megtudtuk, hogy Kovács azon fiatal festőművészek csoportjához tartozik, akik a világ bemutatásához nem az absztrakciót választják kifejező eszközül, inkább a klasszikus hagyományokhoz nyúlnak vissza. A művész nagyon termékeny alkotó: egy-egy tíznapos táborban nem ritka, hogy 15-20 db festmény, színvázlat készül el, ezekre odahaza visszatér, eljátszik velük, átfogalmazza őket.

Enyedi István a kiállításnyitó beszédéből megtudtuk, hogy Szatmáron sokan ismerik és szeretik Kovács Emil Lajos festészetét. Amint az orgonaművész elmesélte, a festő szülei idejében felismerték fiúk tehetségét, így került a művészeti iskolába, ahol előbb festészetet, majd szobrászatot, és később - szakmának - kirakatrendezést tanult.

 

Emellett a Szatmári Alkotóház Egyesület elnöke volt szinte tíz évig, bejárta a nagy európai galériákat. Festészetében pedig expresszionista színekkel tölti meg a kontúrokat. Számos alkotótáborban vesz részt, folyamatosan utazik, már több a festmény, mint a bútor a házban. Felsőbányán jelenleg is megtekinthető egy kiállítása.

Kovács Lajos saját képei kapcsán elmesélte, hogy ezek mind a szülőföldjéről szólnak, a tágabb értelemben vett szülőföldről, amiben nemcsak a város tájai találhatók meg, hanem az egész Kárpát-medence. A kiállított képek nagy része alkotótáborokban készült, vagy egyéni akciókból születtek.

Saját bevallása szerint a festő sokat csavarog a nagyvilágban, a képek okán is, de mindig ugyanott lakott, 42 éve ugyanaz a ház az otthona. Fontos neki a hagyomány, az hogy visszatérjünk oda ahol elrontottunk valamit, ahol elhibáztunk a lépéseinket. Végezetül elmondta, bízik benne, hogy a közönség örömet leli a képeiben.

Április 30.-tól tekinthetők meg a szatmári születésű művész festményei

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: